Culturele verschillen op spiritueel gebied

Sonia Pereira
Amsterdam
27-04-2021

338 Flag Of Cape Verde With Banner Stock Photos, Pictures & Royalty-Free  Images - iStock

‘Zoals je culturele verschillen hebt in alles als het gaat om verschillende nationaliteiten, zo zie ik dat ook terug in de spirituele wereld.’

Mijn spirituele roots
Ik ben opgegroeid met het Christelijk Rationalisme, Racionalismo Cristão in het Portugees. Ook al klinkt het woord ‘Christelijk’ religieus, we zijn het absoluut niet. Racionalismo Cristão is een filosofie waarin het mediumschap een belangrijke rol speelt. Door middel van het mediumschap ruimen wij de duisternis van de aarde op, beginnend bij onszelf en onze omgeving. We praten met dolende zielen en vertellen hen waarom zij het licht niet kunnen vinden, de ‘aardse zielen’ luisteren mee en leren te leven met het licht.

Mijn West-Afrikaanse achtergrond
Ik praat niet graag over mezelf, maar om mijn punt te maken wil ik mezelf iets beter voorstellen. Ik kom van de Kaapverdische eilanden, een eilandengroep ten westen van Afrika, vlakbij Angola. ‘Is niet iedereen op Kaapverdië medium?’ riep ooit iemand tegen mij. Nee niet iedereen, maar we zijn wel een land met veel spirituele gewoonten.

Spiritualiteit versus occultisme
Maar wat betekent dit voor ons? Ik merk dat als je in Nederland zegt dat je spiritueel georiënteerd bent, men vaak meteen denkt aan kaartlezen, wichelroedelopen, religie, pendelen, contact met overledenen en meer van dit soort bezigheden. Maar dat is voor mijn familie juist het tegenovergestelde van spiritualiteit. Wij noemen dat eerder occultisme. Bij Astro TV heb ik mij met occultisme bezig gehouden. Een wereldje waar ik inrolde, het overkwam me. Ik was het helemaal niet van plan. Mijn verhaal kun je in de ParaVisie van december 2020 lezen.

Zijn we hier om te genieten? Om gelukkig te zijn?
Ik heb geleerd dat spiritualiteit een nederige vorm van leven is. Je hoeft niet perfect te zijn, het heeft niets met een mooi lichaam te maken en heeft eigenlijk geen enkel uiterlijk kenmerk. Het is een manier van denken die resulteert in een altruïstische manier van leven, een manier waarop je kijkt naar jezelf, de wereld, de dieren en de natuur. Het besef dat je hier niet leeft voor jezelf, je hier niet bent om gelukkig te zijn of om te genieten. Dat is een bijzonder egoïstische manier van denken en van leven die absoluut lijnrecht tegenover een spirituele levensstijl staat, wat mij betreft. We zijn hier niet om te nemen maar om te geven, te geven aan de aarde, te geven aan de dieren en te geven aan elkaar. Als dank voor deze inzet beloont God ons met de prachtige geneugten van het leven.

Liefde, vrijheid, geen dictatuur
Wat ik nu zie ontstaan bij sommige mensen uit de Yogawereld is tot mijn grote verbazing een fascistisch gedachtengoed, het stemmen op een extreemrechtse politieke partij zoals het FvD en het demonstreren voor liefde, vrijheid en geen dictatuur. Ik weet dat yoga beoefend wordt door mensen die ook het Boeddhisme kennen, maar binnen het Boeddhisme wordt er heel iets anders bedoeld met liefde. De inwoners van het Boeddhistische land Bhutan brachten bijvoorbeeld warme melk en maaltijden naar de minister van volksgezondheid zodat hij zijn werk goed kon doen. De bevolking was nederig, gehoorzaam en werkte mee. Hierdoor hebben zij Covid-19 in een oogwenk verslagen en hadden zij slechts één dode. Hier zie ik met open mond toe dat onze minister van volksgezondheid wordt uitgejouwd, onze demissionair minister-president wordt verstoord in zijn speech door mensen die op potten en pannen slaan en dat dit ook nog wordt ondersteund door influencers die zichzelf spiritueel noemen en de ‘verantwoordelijkheid dragen’ voor tienduizenden volgers. Voor mij onbegrijpelijk.

Spirituele vijanden gemaakt
Brutaal als ik ben heb ik de influencers geprobeerd aan te spreken. Ik heb getracht op mijn eigen kneuterige manier van liefde uiten om hen tot rede te brengen door te reageren op hun berichten, hen dingen uit te leggen. Maar hun oren zaten dicht en als ik iets te scherp uit de hoek kwam, werd ik geblokkeerd. De blokkade vond ik niet het ergst. Het ergst vond ik dat ik de moeite nam om Tijn Touber een privébericht te sturen. Lange teksten naar hem te schrijven en hij – die zich profileert als altruïst, spiritueel en nederig – nam niet eens de moeite om te reageren. Hij had niet eens het respect om het gesprek met me aan te gaan. Ik zal het maar proberen te begrijpen. Hij is immers 5-dimensionaal en ik ben het gepeupel uit 3D. Of zal hij het anders bedoeld hebben? Gelukkig ben ik voor de mensen die van me houden 100D. Dat houdt een mens toch op de been, liefde.

Liefde is een pittig welsmakend recept
Respect, nederigheid, ontzag, vertrouwen, begrip, samenwerking, warmte, oprechtheid, ontberen, vriendelijkheid… het zijn allemaal onder andere ingrediënten voor liefde. Dus laat je een ingrediënt weg, dan smaakt het al niet meer naar liefde. Wanneer je vol wantrouwen en afschuw naar onze minister kijkt en vervolgens roept dat je liefde wilt, dan eet je een slap aftreksel van het gerecht. En als je het al niet eens bent met de toekomstplannen van onze ministers, dan maak je de kloof op deze manier alleen maar groter naar mijn idee. Bovendien heeft het volk toch weer gekozen voor een minister die een flinke duit in het zakje doet. Wat zegt dit eigenlijk over ons?

De transitie naar het Aquariustijdperk
Astrologisch gezien zou de transitie naar het Aquariustijdperk al volbracht zijn. Mooi! Kunnen we eindelijk een nieuwe denkwijze gaan aanhangen en onze hang naar genot, materialisme en macht gaan loslaten.

Eigenlijk leven er meer mensen in de energie/gedachtegang van het Vissentijdperk dan ooit. Het is net alsof we nog huilend vastklampen aan iets dat we moeten gaan loslaten. Nog steeds willen wij onze misstanden oplossen door belangrijke ingrediënten weg te laten uit het liefdesgerecht. We creëren een situatie waarin er een gevecht ontstaat in plaats van samenwerking.

Het liefdesgerecht
Een aantal ingrediënten uit het liefdesgerecht dat een groep mensen op dit moment volgens mij mist is vertrouwen, nederigheid en ontberingen willen/kunnen doorstaan. In mijn beleving klampen velen zich nog vast aan wat we hadden, ze willen het terug. Welke angst ligt hieraan te grondslag? En zijn de ministers bereid om naar deze angst te luisteren? Zo heb ik Hugo de Jonge benaderd. Hij wilde graag horen wat mijn vraag was. Toen ik begon over de groep ontevreden en demonstrerende mensen heb ik nooit meer een reactie gekregen. Apart.

Voor paal staan
‘Maar als we nu in de maling worden genomen door Rutte en De Jonge en die trut van een Kaag?’ zei iemand. ‘Dan sta jij mooi voor paal als medium, dat je dit niet hebt zien aankomen.’
Mijn reactie was: ‘Behalve dan dat ik het niet zie en ik niet begrijp waarom ik Kaag een trut zou moeten vinden op basis van internetinformatie, ben ik liever een slecht medium dan dat ik de fout maak een pandemie met meer dan 17.000 doden in Nederland en 3,12 miljoen wereldwijd te bagatelliseren en hun nabestaanden geen respect te tonen. Dan zit ik er liever naast, wat heb ik aan een ego? Wat heb ik aan gelijk krijgen? Helemaal niets!’

En ik ga al helemaal niet stemmen op iemand die in de media zegt dat hij driemiljoen doden wil opofferen in Nederland (Thierry Baudet, FvD) zodat wij onze vrijheid terugkrijgen en daarbij durft te zeggen dat hij dit wil in de naam der liefde. Van mij mag iedereen denken zoals hij wil, maar een spirituele gedachte is dat niet! Trouwens, liefde is dat al helemaal niet. Even voor de duidelijkheid: driemiljoen doden betekent gemiddeld negenmiljoen nabestaanden. Meer dan de helft van Nederland in pijn… Waarom?

Verbinding
Ik hoop dat de Kaapverdianen hun gedachtegoed mee naar Nederland zullen brengen. Om zo de kloof tussen spiritualiteit zoals deze hier wordt beleefd en zoals wij dezebeleven te verkleinen. Maar niet alleen de mensen uit Kaapverdië, ook de mensen uit Suriname, Marokko, Turkije, Ghana en alle andere nationaliteiten die hier wonen hebben veel te brengen. Want ik denk dat ik van de blanke Nederlanders kan leren (beter voor mezelf opkomen, iets harder zijn, zakelijker, meer zelfliefde enzovoort), maar de blanke Nederlanders kunnen ook nog veel van de andere culturen leren op spiritueel gebied (ontberingen lijden voor elkaar, samenhorigheid, onoplosbare conflicten vermijden door emoties niet te veroordelen, boosheid er te laten zijn en elkaar in liefde te benaderen enzovoort).

‘Het demoniseren van elkaar is altijd al de wortel van het kwaad geweest. Belicht altijd alles ook vanuit de ander. Dat is empathie.’

‘Zoals de vogels zorgen voor de lucht en de vissen voor het water, zo dienen wij voor de aarde te zorgen. De rest is bijzaak.’


Sonia Pereira
Sonia.nl

1 Comment

Plaats een reactie